Jdi na obsah Jdi na menu
 


15.5. jsem se s Bonou vydala na Jarní zkoušky ( zkoušky z výkonu). Míra musel bohužel na školení řidičů, takže jsem musela sama - Mirunka byla na ,,prázdninách´´ u babičky.

Ráno jsme se všichni sešli v hospodě v Neznášově, provedli nezbytnou administartivu a s mírným spožděním se po nástupu a vylosování pořadí, vydali do polí :-)

ObrazekNastoupilo osmnáct ohařů a sedm malých psů ( JRT, 2x JGT, BRT, 3 x J).

Já jsem si vylosovala sedm a už dopředu se bála, že pokud se pojede na stejné místo jako předloni ,když skládala zkoušky Shella a Rambo, vyjde na nás slídění v blízkosti hlavní cesty Jaroměř - HK.

Na stejné místo se jelo a já už v autě prosila Boničku ať zkusí potlačit své lovecké vášně a za žádným zajíčkem se navydává směrem k velice frekventované silnici....

Kámen ze srdce mi spadl, když se hned první pejsek vydal na stranu blíž k cestě - šlo se přesně v opačném směru než předloni.

Brodily  jsme s Boničkou vysokou trává a čekaly až na nás přijde řada. Bona si dlouhé čekání krátila revírováním - tráva byla ohromně zapachovaná a Bona téměř nezvedla nos. Když potom viděla vypíchlého zajíce a začala mohutně hlásit ( na řemeni), v duchu jsem jásala a prosila ji, aby to samé předvedla při svém slídění.

Páni rozhodčí byli zkušení a trpěliví, dávali všem pejskům dostatek prostoru a možností aby předvedli co v nich opravdu je.

Vůbci byli ukáznění, vládla pohodová, poklidná nálada. Někteří vodili poprvé, jiní již zkušenosti ze zkoušek měli.

Pejsci byli ve směs dobře připraveni. Jen mě velice zarazilo, že například u vítěze mezi malými (jezevčík), bylo používáno spoustu, ale spoustu hlasových pomůcek. Čekala jsem výtku od rozhodčích, ale ti to naprosto bez povšimnutí přešli a pejska ohodnotili samými čtyřkami!!! To bylo dle mě první nefér jednání dne.

A druhé přišlo záhy :-) Po hlasem pobízeném jezevčíkovi přišel na řadu duhý. Čubička bohužel nechtěla odejít ani od nohy vůdce -rozhodčí jim dali opravdu dostatek času. Po ,,neběhaci´´ čubince jsme měly přijít na řadu my. Rozhodčí nás zavolaly a poslaly slídit s tím, že pokud přijdeme na teplou stopu, pokusí se přiložit jezevčici a vzbudit v ní alespoň trochu zájem.

Bona po vypuštění odešla mírně v pravo do obylí, odkud se po mém písknutí vrátila a hned po první otočce proti větru vypíchla zajíce. Dala se okamžitě po jeho stopě ( bohuuuuužel bez hlasu - myslím, že proto že byla moc zaujatá přímo zajícem) a ihned po ní byla přiložena jezevčice. Ta se motala do kolečka, o stopu neměla evidentně zájem. Já jsem pískla na Bonu a byla jsem nařčena z toho, že jezevčici plaším :-) Tak jsem stála a čekala. Bona se za nedlouho vrátila, sedla si mi k noze a čekaly jsme co bude dál. Rozhodčí jezevčici odvolaly s tím, že to nemá opradu cenu.... Nás vyzvaly k pokračování - měli jsme jít dál slídit. Znovu ihned po prvním povelu Bona vypíchla zajíce a vydala se za ním směrem do ohromného bordelu k rybníku. S mírnými obavamy jsem se vydala pomalu za ní. Došla jsem až před roští za kterým byl vidět rybník. Bonu jsem neviděla, ale slyšela jsem jak se někde od rybníka ozývá kohout a vylétavají kačeny. V duchu jsme si představovala jak je tam Bona všechny zvedá a doufala jsem, že se jí nepodaří nic ulovit a přinést mi to.

Po chvíli jsem se všimla že něco v pravo vyběhlo - Bona a mířila přímo ke koroně, která stála opravdu velice blízko!!! Po pár metrech byla u nich a sedla si k jezevčici, které před chvílí pomáhala probudit vášně!!! Podlomily se mi kolena, ale nevzdávala jsem se - pískla jsem, ale bohužel. Bona seděla a nevěděla co - lidi na ni mluvili, nevědla odkut písknutí přišlo. Došla jsme k ni, vzala si ji k noze a šla k rozhodčím s tím, že budeme dál slídit. Ti však začali hodnotit práci Bony. Byla jse překvapená, ale říkala si že jim to asi stačí a předepsaných 15-20min. slídění není třeba. Bohužel hned jako první hodnotili slídění: málo systému -3, jinak vše 4. Byla jsem naprosto paf a nezmohla se ani na slovo...Systém? Všichni naši psi chodí jako ohaři - tím že jsme vždy měli velké psy, vyžadujeme i u malých řádné hledání. Velice mě tato trojka mrzí - jediná a naprosto zbytečná....

Jelikož jsme byly poslední, šlo se po slídění na stopu vůdce a vodění na řemeni. Tady se ukázala, že i na relativně lehkých a často podceňovaných disciplínách, jde ,,chytit´´ dvojku... My jsme zvládly obojí za čtyři, tudíž mě jediná trojka mrzela dvojnásob.....

Nicméně Bona složila ZV v první ceně, se 149b. ( hlas 0 - u teriérů není vyžadován, slídění 3).

A o to nám šlo - v první ceně a bez ostudy :-) Což se nám povedlo.

Zkoušky byly dobře připravené, nálada pohodová, výsledky uspokojivé ( 5 ohařů a jeden jezevčík nedokončili)

Příště Boničku čekají norovací zkoušky kam se vydá i Shelli.

Obrazek

Obrazek